Landarbide Zahar és el meu nom, que significa `pas d’extrangers` (el camí de Santiago passava enfront meu). Es diu que em van construir al voltant de l’any 1610 i des de llavors he donat aixopluc a infinitat de gent. L’any 1790 Ygnacio Antonio Agote i la seva dona Maria Josepha Yrarramendi van venir a viure amb mi, amb els seus sis fills. Aquesta humil familia de llauradors i ramaders treballà les meves terres a través dels anys i amb els fruits donaren de menjar als seus animals. Jo no sóc una simple estada, els meus braços abasten moltes pastures i boscos.

Han passat molts anys, uns millors que d’altres, però la familia Agote segueix habitant dins meu. Fermin Agote i la seva dona Mª Jesús Beobide amb els seus fills Amaia i Xavier viuen ara amb mi, i també es dediquen a tasques agrícoles i ramaderes com el seus avantpassats. Ells van emprendre una sèrie de reformes l’any 1996 i a partir de llavors s’habiliten el graner i la quadra antiga per convertir-los en 6 habitacions dobles i 4 apartaments, acollint així hostes de totes les parts del món. Com són les coses!, serà el meu destí. Landarbide Zahar és el meu nom “pas d’extrangers”, i ara és també el meu èsser.

Si el que busqueu és tranquil•litat, fàcil accessibilitat, tracte familiar, gaudir de la proximitat del mar i dun entorn natural privilegiat i realitzar excursions per conèixer a poc a poc el País Basc, heu encertat.

Veniu a visitar-me, no us arrepentireu !!